Kako odabrati unutrašnja vrata

nikon-unutrasnja-vrata

KAKO ODABRATI UNUTRAŠNJA VRATA

Unutrašnja vrata su sastavni deo svakog enterijera. Pored toga što stvaraju vizuelnu, zvucnu, toplotnu i fizicku barijeru izmedu dve prostorije unutrašnja vrata su sastavni deo uredenja prostora. Odabir unutrašnjih vrata je potrebno prilagoditi tipu prostorija koje razdvajaju, kako oblikom, sistemom otvaranja i zatvaranja tako i materijalom od kog su izradena.

MATERIJALI OD KOJIH SE IZRAÐUJU UNUTRAŠNJA VRATA

Unutrašnja vrata se izraduju od punog drveta, materijala na bazi drveta, medijapana, fiberglasa, PVC materijala, HDF-a ili kombinovanjem ovih materijala. Drvo je u svakom slucaju najbolji materijal za unutrašnja vrata. Unutrašnja vrata od punog drveta obezbeduju odlicnu kako zvucnu, tako i toplotnu izolaciju. Daju posebnu notu topline prostoriji. Ova unutrašnja vrata karakteriše visoka postojanost. Unutrašnja vrata od fiberglasa mogu biti izradena tako da vizuelno oponašaju vrata od drveta.

KLASIČNA JEDNOKRILNA UNUTRAŠNJA VRATA

Jednokrilna unutrašnja vrata odgovaraju svim prostorijama u domu. Mogu biti sa praznim središtem ili sendvic vrata. Prva varijanta se sastoji od drvenog rama koga prekriva šperploca prelepljena furnirom. Ovaj tip unutrašnjih vrata je ekonomski vrlo povoljan, ali pruža vrlo lošu toplotnu i zvucnu izolaciju. Za razliku od njih, kod sendvic vrata unutrašnjost je ispunjena penom, kartonom ili vunom, materijalima koji imaju dobre izolatorne sposobnosti.

UNUTRAŠNJA DVOKRILNA VRATA

Dvokrilna vrata su idealna za moderno uredenje enterijera. Sastoje se od dva krila koja se mogu potpuno otvoriti. Prilikom zatvaranja krila se savršeno uklapaju jedno uz drugo. Mogu biti pravougaonog ili ovalnog oblika. Najcešce se ugraduju izmedu dnevnog boravka i hodnika. Drvo je osnovni materijal za dvokrilna unutrašnja vrata. Mogu biti ravna, sa jednolicnom površinom ili sa oknima od stakla. Staklena unutrašnja dvokrilna vrata daju prostoriji dozu gracioznosti i elegancije.

KLIZNA UNUTRAŠNJA VRATA

Postoje dva tipa kliznih unutrašnjih vrata, harmonika i ravna klizna vrata. Ravna vrata sa kliznim sistemom sastoje se od panela koji se prilikom otvaranja vrata slažu jedan uz drugi. Odlicno su rešenje za garderobere, ostave, prostorije malih dimenzija. Harmonika unutrašnja vrata su u stvari paneli koji su šarkama vezani za okvire vrata i medu sobom. Ne otvaraju se na klasican nacin, kao standardna vrata, vec slaganjem i medusobnim preklapanjem panela. Ovaj tip unutrašnjih vrata pogodanje za razdvajanje trpezarije i dnevnog boravka. Po potrebi klizna vrata je moguce potpuno otvoriti i na taj nacin dobiti vizuelno veci prostor. 
Share this post